Archiwum 17 lipca 2017


lip 17 2017 Kilka słów o pizzy
Komentarze: 0
blaszka do pizzyPizza wywodzi się ze słonecznych Włoch. Jest to tradycyjne danie tamtego regionu. Warto jednak zauważyć, że w każdej części Włoch jest ona przygotowywana w zupełnie inny sposób i będzie się różniła zarówno grubością ciasta jak i składnikami.

Jak wygląda prawdziwa włoska pizza

Włoska pizza ma bardzo cienkie ciasto, w niektórych jednak regionach Włoch jest ono nieco grubsze. Najlepsza jest z niewielką ilością składników na wierzchu, tak aby nie zabrały całego smaku ciasta, pomidorów i mozzarelli. 

Prawdziwi włosi wyrabiają ją ręcznie i wkładają do pieca opalanego węglem drzewnym przy pomocy specjalnych drewnianych łopatek. 

Jak przygotować pizzę w domu

Przygotowując pizzę w domu nie mamy możliwości korzystania z pieca, musimy ją przygotować w piekarniku. Blaszka do pizzy ułatwi nam jej formowanie i nadanie odpowiedniego kształtu. Będziemy mieli również znacznie łatwiej z włożeniem i wyjęciem jej z piekarnika. W dużych restauracjach zamiast blaszki są wykorzystywane blachy do pizzy. 

Ułatwiają one wkładanie i wyciąganie pizzy z ogromnego elektrycznego pieca. Dzięki temu takie piece się nie brudzą i nie trzeba ich czyścić. 

Jeśli dysponujemy ładną blaszką do pizzy to możemy ją również wykorzystać do podania pizzy.