lip 17 2017

Kilka słów o pizzy


Komentarze: 0
blaszka do pizzyPizza wywodzi się ze słonecznych Włoch. Jest to tradycyjne danie tamtego regionu. Warto jednak zauważyć, że w każdej części Włoch jest ona przygotowywana w zupełnie inny sposób i będzie się różniła zarówno grubością ciasta jak i składnikami.

Jak wygląda prawdziwa włoska pizza

Włoska pizza ma bardzo cienkie ciasto, w niektórych jednak regionach Włoch jest ono nieco grubsze. Najlepsza jest z niewielką ilością składników na wierzchu, tak aby nie zabrały całego smaku ciasta, pomidorów i mozzarelli. 

Prawdziwi włosi wyrabiają ją ręcznie i wkładają do pieca opalanego węglem drzewnym przy pomocy specjalnych drewnianych łopatek. 

Jak przygotować pizzę w domu

Przygotowując pizzę w domu nie mamy możliwości korzystania z pieca, musimy ją przygotować w piekarniku. Blaszka do pizzy ułatwi nam jej formowanie i nadanie odpowiedniego kształtu. Będziemy mieli również znacznie łatwiej z włożeniem i wyjęciem jej z piekarnika. W dużych restauracjach zamiast blaszki są wykorzystywane blachy do pizzy. 

Ułatwiają one wkładanie i wyciąganie pizzy z ogromnego elektrycznego pieca. Dzięki temu takie piece się nie brudzą i nie trzeba ich czyścić. 

Jeśli dysponujemy ładną blaszką do pizzy to możemy ją również wykorzystać do podania pizzy.
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz